Paryż

Paryż – stolica Francji. Miasto – gdzie jest pełno obowiązkowych punktów do zaliczenia, jak się tam jest. Miasto – gdzie życie toczy się na takim samym poziomie w dzień, jak i w nocy. Ludzie tu są bardzo specyficzni – ale przemili. W sumie tyle tu turystów – że trudno powiedzieć, kto jest przyjezdny, a kto tu mieszka. Jedynie osoby „obsługujące” to pewni Paryżanie;) Zawsze chciałam sprawdzić, jak tu jest i właśnie to robię:) Wybraliśmy się z mężem na wycieczkę i już 3 dni zwiedzamy i bawimy się w najlepsze;) Co prawda, niedługo będzie trzeba już wracać do domu – ale co zobaczyliśmy – to nasze. Byliśmy cały dzień w Luwrze, wjechaliśmy na sam szczyt wieży Eiffela. Odwiedziliśmy też katedrę Notre-Dame i Bazylikę na wzgórzach Paryża. Co dziennie jedliśmy śniadania i obiady w innym miejscu, znaleźliśmy sklep z serami i wieczorami jedliśmy sery, oliwki, winogrona – popijając to świetnym winem. Nocami bawiliśmy się w klubach Paryskich – po prostu powrót do młodości. Ja nie jestem miłośniczką zwiedzania – ale są miejsca, które po prostu trzeba zobaczyć – i właśnie zrobiliśmy! I nie żałuję ani jednego kroku;)